Acceptera
ima178071, Ung kvinna med down syndrom filmas av vän

Kom igång med video i sociala medier

Vill du också börja använda video i sociala medier, men vet inte riktigt hur du ska börja? Häng med i vår serie i två delar där Anders Larsson från produktionsbolaget Anders och Mia ger oss sina bästa tips på hur vi kommer igång. Dessutom får vi lära oss vilka program och vilken utrustning vi kan ha nytta av i arbetet.

Anders Larsson
Om Anders Larsson
Anders och hans sambo Mia Kaasalainen driver produktionsbolaget Anders och Mia. Anders och Mia producerar film för webb och sociala medier för en lång rad organisationer inom både privat och offentlig verksamhet. De undervisar även i social video på bland annat Berghs School of Communication.

Hej Anders! Varför borde jag satsa på video i sociala medier?

Film ger ett större engagemang jämfört med text och stillbild. Film påverkar fler sinnen och är ett mycket starkt media för att förmedla känslor. Det visuella berättandet talar till oss på flera plan och vi kan uttrycka mycket på kort tid. Dessutom har det blivit enklare och billigare att producera film idag tack vare den snabba tekniska utvecklingen.
Men hur kommer jag igång om jag är nybörjare?
Allt du behöver för att komma igång finns i din mobiltelefon. Mobilen är ett bra verktyg att börja laborera med! Det handlar om att våga prova, lära sig nytt, utvärdera, korrigera och gå vidare.

Börja i liten skala med teman och ämnen som ligger dig nära. Utgå gärna från ett konkret behov som finns i din organisation. Låt säga att ni vill rekrytera ny personal och ser en fördel med att göra det i sociala medier med hjälp av film. Då har du ett tydligt syfte vilket ofta ger energi och idéer att gå vidare.

Hur lockar vi nya medarbetare med film? Kanske väljer du att göra ett kort reportage där du låter några röster från din organisation berätta om varför de jobbar där, kanske skildrar du något spännande och spektakulärt din organisation gjort under året, eller så delar du en utmanande framtidsvision och frågar öppet vilka som vill vara med på er resa.

Möjligheterna är oändliga, men det hjälper att ha ett tydligt syfte med filmen.

ima190408, Kvinna filmar i solnedgång
ima202392, Kvinna jobbar på datorn

Vilken utrustning behöver jag? Är det dyrt?

Det behöver inte vara dyrt. Rent tekniskt behöver du en kamera. Mobilen funkar utmärkt! Sedan kan jag rekommendera att införskaffa någon form av mikrofon som du ansluter till mobilen. Tänk på att bra ljud är viktigare än bra bild.

Ett stativ och gärna någon ljuskälla, t ex en LED-lampa, kan också komma till användning, speciellt under den mörkare årstiden.

Sedan behöver du ett redigeringsprogram och där finns massor att välja mellan. Investera också tid i att lära dig grunderna. Det finns mängder av bra kurser på nätet, bl.a. på
Moderskeppet.se.

ima176771, En kvinna filmar en kvinnlig kollega med sin mobil
Välj rätt prylar
Det är inte lätt att veta vilken utrustning en ska satsa på. Anders bjuder på sina bästa tips om du vill komplettera din mobiltelefon med till exempel en mikrofon.

Vilket redigeringsprogram ska jag välja?

För att snabbt komma igång skulle jag rekommendera ett helt mobilt arbetsflöde med appar som iMovie eller Adobe Rush beroende på om du använder iPhone eller Android.

Om film kommer att vara en viktig del i er kommunikation och du ser flera olika användningsområden för film rekommenderar jag att du lär dig Adobe Premiere Pro (mac och pc) eller Final Cut Pro (enbart mac). Inlärningströskeln är relativt hög, men när du väl behärskar något av dessa verktyg kan du göra allt.

Det finns massor av enklare program/appar, men min erfarenhet säger att man relativt snabbt växer ur dessa program och ofta hamnar i arbetsflöden där man behöver använda flera verktyg för att gå i mål med sin produktion.

Om du planerar att arbeta mycket med film tycker jag det är lika bra att ge sig på ett av de större verktygen redan från början. Om du bara har behov av att göra enklare filmer och prioriterar att det ska gå snabbt rekommenderar jag att arbeta helt mobilt.


Vad ska jag tänka på innan jag börjar skapa?

Det viktigaste är att göra en klassisk behovsanalys och en bra planering. Varför ska vi använda film, vad är syftet med filmen, vad vill vi att publiken ska göra efter att de sett vår film, vilken är vår målgrupp, vilket är vårt budskap, i vilka kanaler finns vår målgrupp, förstår vi dessa kanaler, vilken typ av innehåll är relevant för vår målgrupp, etc.

När vi har svar på dessa frågor gör vi ett manus. Vi planerar vilka scener vi behöver för att få ut vårt budskap.

Sedan kan du fundera på det visuella storyboardet. Vad är det för bildutsnitt vi behöver? När ska jag använda närbild eller helbild, ska kameran röra sig och varför då, osv? Gör det enkelt i början. Det kan räcka med 4-5 klipp, med väl valda scener för att göra en bra film med ett starkt budskap.

Med en genomtänkt plan får vi ett smidigare arbetsflöde och en effektivare process från idé till färdig produktion jämfört med att vi ”bara börjar filma”.

ima165111, Kollegor har möte

Har du ett sista tips innan vi sätter igång?

Gör det enkelt, titta på hur andra gör och inspireras av filmer som du själv gillar och som du ser har fungerat bra.

Det finns många som är bra på att använda film i sin kommunikation och det gäller att titta bakom räckvidden för att bättre förstå effekten av film i sociala medier idag. I början ville alla bli virala och få mängder av visningar. Idag tittar vi mer på konvertering och effekten av våra filmer. Sålde vi mer, anställde vi fler, åstadkom vi en påverkan i en fråga, fyllde vi vårt webbinarie, etc.

Här är tre filmer att inspireras av:
Beijer Bygg – Dom kallar oss hantverkare
PP-Pension – Tänk på pensionen, gäller även dig i mediabranschen
Stockholm Vatten och Avfall – Tack för att du sorterar dina matrester


Fler tips kommer i del 2!

I nyhetsbrevet den 27/5 fortsätter vi att lära mer om vad vi ska tänka på när vi filmar och redigerar video. Har du några frågor om att filma eller redigera som du skulle vilja ha svar på? Hör gärna av dig till webbredaktör Victoria Henriksson.

Fotografer: Anna Roström (ima178071 och ima190408), Jennifer Nilsson (ima202392), Karl Forsberg (ima176771) och Scandinav (ima165111).



Lämna ett svar

Bilden sparades

Du måste vara inloggad för att spara bilder

Logga in