Acceptera

Tänk som en bildredaktör

Hur gör du när du ska bildsätta ett större textmaterial? Sätter du igång och söker bilder i en bildbank på en gång? Eller tänker du efter vad du egentligen behöver innan du börjar leta?

Sofia Marcetic

Bildredaktören Sofia Marcetic, som även har många års erfarenhet av att jobba som fotograf och utställningsproducent, delar här med sig av sina bästa tips vid bildval.

Ditt val av bilder kan nämligen ha stor betydelse. Bilderna förstärker såväl ditt budskap som ditt varumärke – om de används på rätt sätt. Så det är smart att tänka efter både innan och under bildvalet.

Kvinna och man framför ett stort fönster på café

Bildredaktörens kom ihåg-lista

1. Tänk efter innan du börjar leta bilder

För att kunna göra ett bra bildval behöver du veta vad avsändaren vill förmedla. Vad är syftet med bilderna? Är det något konkret som ska förmedlas eller en känsla eller något annat? Finns det någon röd tråd?

Fundera också på vilka som är målgruppen. Vem ska titta på bilderna och var?

Hur ska bilderna användas? Ska de användas i en trycksak, digitalt eller i sociala medier?

Om det finns några önskemål om format på bilderna är det också bra att veta från början. Bilder för sociala medier, som kanske främst ses i mobiltelefonen, behöver ha färre detaljer för att fånga betraktaren snabbare än en bild på en helsida i ett tryckt magasin.

Det kan också vara bra att veta om företaget eller organisationen har någon grafisk profil eller bildmanér som ska följas. Finns det någon färg som är mer dominant?

Detaljbild på målarsaker

2. Variera bilderna – och låt dem berätta något mer än texten

En bildtext som beskriver exakt vad bilden föreställer, finns det något tråkigare? På samma sätt vill man undvika att bilden säger samma sak som texten. Tänk större! Försök hitta bilder som kompletterar texten och berättar något mer. 

När det gäller människor på bild, tänk variation. Olika åldrar, kön, hudfärg, funktionsvariation och ansiktsuttryck blir mer spännande att titta på än när alla bilder innehåller människor i samma ålder och kön.

Variera även bildernas utsnitt så blir det ett mer intressant intryck. Någon bild kan vara tagen långt ifrån, någon lite närmare och ha gärna med en detaljbild på något riktigt nära. 

Ibland kan det vara svårt att bildsätta saker som inte är så konkreta. Ett tips kan då vara att försöka hitta något som ändå kan hålla ihop bilderna. Kanske en återkommande färg, eller en viss känsla kan vara den röda tråden? 

Pappa och barn på väg till förskola

3. Glöm inte trovärdigheten

Många gånger syns det om en bild inte är tagen i Sverige. Det kan vara små detaljer som avslöjar det, till exempel möbler i offentliga lokaler, frisyrer, mode, färgen på postlådan… Man känner att något är annorlunda. 

De flesta företag och organisationer vill vara trovärdiga. Tänk på det även när du letar bilder, att de ska kännas äkta. Om din verksamhet är i Sverige bör bilderna vara tagna i Sverige. 

Hittar du inte det du söker i ett bildarkiv kanske det kan vara värt att anlita en fotograf för att ta nya bilder som passar just din verksamhet. 

Lämna ett svar

Bilden sparades

Du måste vara inloggad för att spara bilder

Logga in