Acceptera

Fem tips – så undviker du misstag vid känsliga publiceringar

Ledsen pojke

Fem tips – så undviker du misstag vid känsliga publiceringar

Behöver du bilder till ett sammanhang eller ämne som kan upplevas som känsligt? Då är det extra viktigt att tänka på att respektera människors integritet när du väljer bilder.

En enkel tumregel är att om du själv skulle känna dig obekväm att förekomma på bild i ett visst sammanhang så finns det anledning att anta att den avbildade personen också känner sig obekväm. Typiska känsliga ämnen där du ska tänka dig för när du bildsätter är exempelvis sjukdomar, dödsfall, politik, religion, sexuell läggning, etnicitet, dejtingsajter och sociala problem.

Här är fem tips som hjälper dig att undvika misstag vid känsliga publiceringar:

Fotboll i vattenpöl

1. Välj bilder utan människor

Det ligger nära till hands att använda bilder som visar människor. Om ämnet är känsligt kan du försöka att välja en annan typ av bild som ändå knyter an till innehållet i texten.

Bilder som visar spår av mänsklig aktivitet passar ofta bra. Om texten handlar om barn som far illa kan till exempel en bild av en lämnad leksak ge en stark känsla. Naturbilder kan också vara kraftfulla och en ovädershimmel kan symbolisera ett tungt ämne som våld i en familj.

Kvinna tittar ut över vatten

2 . Använd bilder där personen inte kan identifieras

Ett annat tips är att använda bilder där den avbildade personen inte syns helt och inte kan identifieras. Om det rör sociala problem kan det passa med en bild på en person som är vänd så att ansiktet inte visas. En detaljbild på en omtänksam klapp på handen kan ge rätt känsla när texten handlar om sjukdom och medicin.

3. Skaffa särskilt tillstånd av identifierbara personer

Ibland behövs bilder på människor även om sammanhanget är känsligt. Då ska du inhämta ett särskilt tillstånd för publiceringen. Scandinav har avtal med alla som är avbildade i vårt bildarkiv och kan kontakta personerna på bilden för att kontrollera om de godkänner publiceringen. Hör av dig till oss så hjälper vi dig! Om personerna på bilderna inte godkänner publiceringen tar vi fram förslag på alternativa bilder.

Ledsen tjej i trapphus

4. Använd bilder med förberedda tillstånd

Involvera oss tidigt i processen! Om du söker bilder inom ett känsligt ämne kan vi hjälpa till att ta fram bilder och se till att extra tillstånd finns på plats redan från början. Vi har exempelvis nyligen gjort en fotografering med tema psykisk ohälsa där alla modeller på förhand godkänt känsliga publiceringar.

5. Berätta att de avbildade personerna inte har koppling till texten

När du publicerar bilder i känsliga sammanhang kan du vara extra tydlig genom att i anslutning till bilden ange att personerna på bilden inte har någon koppling till texten. Ange även bildbyline (till exempel ”Scandinav/fotografens namn”) så blir det tydligt att bilden är en genrebild.

Har du frågor om känsliga publiceringar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss! Hör av dig till din kontaktperson eller mejla info@scandinav.se. Vi finns också tillgängliga på chatten.

Lämna ett svar

Bilden sparades

Du måste vara inloggad för att spara bilder

Logga in